Wij zijn Onze in Almere, de volkstuinen onder glas.


Onze volkstuinen

Onze Volkstuin in de kas is een soort van familiebedrijf geworden, samen met alle tuinders in de kas vormen we een grote familie die de passie voor tuinieren en lekkere groenten delen.

Over

Onze Volkstuin onder glas is inmiddels een begrip in Almere. Het is een concept dat de interesse heeft van veel andere Nederlandse steden en ook het buitenland kijkt geboeid naar de ontwikkeling. Het concept heeft inmiddels navolging gekregen in Groningen en Zuid-Holland.
Onze volkstuinen onder glas is een initiatief van een enthousiaste en ervaren tuinder die het geweldig leuk vindt om consumenten te helpen met hun eigen volkstuin onder glas.

Ron van Zwet

Van oorsprong ben ik bloementeler. Ik ben geboren en getogen in het Westland en heb het tuindersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Als kind hielp ik mee in de gemengde bloemenkwekerij van mijn vader en toen ik 18 jaar was startte ik samen met mijn vader een nieuwe rozenkwekerij gespecialiseerd in trosrozen.

In 1999 verhuisde ik met mijn vrouw en 3 kinderen vanuit het Westland naar Almere. De jonge stad waar ruimte en verstedelijking hand in hand gingen, sprak tot onze verbeelding en was een ideale plek om onze kinderen te laten opgroeien. We gingen wonen in het glastuinbouwgebied vlak naast onze nieuwe rozenkwekerij. Het gebied was volop in ontwikkeling, net als ons gezin dat zich uitbreidde met nog twee prachtige kinderen. Al snel ontstonden er vriendschappen met alle andere glastuindersgezinnen in de buurt die net als wij aan het pionieren waren.

Helaas groeide afgelopen 10 jaar de concurrentie op de rozenmarkt sterk door stijging van de productie in Afrikaanse en Aziatische landen. Daarom ben ik mij in 2010 gaan verdiepen in andere mogelijkheden voor het benutten van de kassen in Almere. Ik kwam er achter dat veel volkstuincomplexen in Almere vol zaten en dat mensen het daarnaast vaak veel werk vonden om zo'n hele lap grond buiten te onderhouden. Dit was een kans die ik graag wilde benutten en daarom startte we in januari 2012 met het concept 'Volkstuin onder glas'. Deze ultieme manier van moestuinieren sprak veel Almeerders aan. Dit was moestuinieren 2.0 waarbij onkruid, slakken en last van weer en wind verleden tijd waren.


 
Het eerste jaar sloten zo'n 70 enthousiaste Almeerders zich aan bij ons concept.
In 2013 breidde de tuinen zich uit in het achterste gedeelte van de kas. In 2014 maakte we een start met schooltuintjes en metermoestuinen.